Yıl başından bu yana yakıt fiyatları %25’ten fazla arttı ve bu zaten Rusların cüzdanlarını etkiliyor.
Rus hükümeti, yakıt fiyatlarındaki keskin artışın ortasında benzin ihracatını tamamen yasaklamayı düşünüyor. Bu, hem enerji sektörü hem de etkisiz devlet politikasının yükünü zaten hisseden Ruslar için çok kapsamlı sonuçlar doğurabilir. Bu, Ukrayna Dış İstihbarat Servisi tarafından 29 Haziran Pazar günü bildirildi.
Bunun sonucunda benzin için hisse senedi fiyatları keskin bir şekilde arttı. Haziran ayında AI-95 benzini %11 artarak ton başına 67.456 rubleye ve AI-92 ise %12 artarak 64.462 rubleye çıktı. Yıl başından bu yana artış %25’ten fazla oldu ve bu zaten Rusların cüzdanlarını etkiliyor.
Şu anda Rusya Federasyonu, tüccarlar ve petrol depolarından Rosneft gibi kilit devlet oyuncuları da dahil olmak üzere doğrudan üreticilere kadar mevcut kısıtlamaları genişletmeyi görüşüyor. Buna paralel olarak Kremlin, iç yakıt fiyatlarındaki artışı sınırlamak için tasarlanmış bir araç olan damper mekanizması kapsamında petrol şirketlerine verilen tazminatı azaltmayı düşünüyor.
SZRU, dünya petrol fiyatlarındaki son düşüşe rağmen, petrol ürünlerinin ihracatının Rus ekonomisi için istikrarlı birkaç döviz geliri kaynağından biri olmaya devam ettiğini belirtti. Bu nedenle, benzin ihracatına yönelik tam bir yasağın, endüstrinin kârlarını daha da zayıflatması muhtemeldir ve iç pazara anında rahatlama getirmeyecektir.
23 Haziran gecesi, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Özel Harekat Kuvvetleri birliklerinin, Füze Kuvvetleri ve topçu birlikleriyle işbirliği yaparak Rostov bölgesindeki Atlas petrol deposunu vurduğunu hatırlayın.